vrijdag 20 juli 2012

7/14: nr 6 is nog een shirt voor mezelf

Shirt voor de Hollandse zomers.
De uitdaging eindigt voor mij bij 6 stuks in 16 dagen. Het is tijd voor de zomerstop. Het mooie weer komt eraan, de kledingkasten zijn gevuld en ik heb nog geen zin om herfst- en/of winterkleding te maken.
Nr 6 is opnieuw een shirt voor mezelf geworden. Ook deze keer het patroon gebruikt uit de tricotbijlage van de Knipmode van maart 2012. Ik vind het een erg leuk patroon met de rimpels aan de zijkant en de kleine watervalhals. Het voordeel van twee keer hetzelfde maken is dat het de tweede keer veel sneller gaat. Altijd fijn! Deze keer koos ik voor een geel met witte stippen stof en 3/4 mouwen. Helemaal geschikt voor de Nederlandse zomers.

zondag 15 juli 2012

7/14: nr 5 een soort van Belgisch klokrokje

Klokrokje uit 'Allemaal rokjes' van Mme Zsazsa.

Even 'gewoon' staan voor een foto was er niet bij...

Op een hangertje... hier is de tailleband al iets uitgerekt vast geklemd.

Zelfgemaakte paspel!

Kantje aan de onderkant.
Maureen heeft een mooi grijs shirt met een hondje erop (nu niet op de foto), dat hondje heeft een bloemetje in z'n bek en dat bloemetje is gemaakt van een donker roze geruit stofje. Het leek mij leuk om van zo'n zelfde stofje een eenvoudig rokje te maken. Het was meteen een mooie gelegenheid om het boek 'Allemaal rokjes' van Mme Zsazsa te gebruiken.
Omdat Maureen bijna 5 is en ik hoorde dat de rokjes van Mme Zsazsa klein vallen, koos ik voor haar maat 6 jaar van het klokrokje. Dat zou toch zo in elkaar moeten zitten... een rokje voor beginnende naaisters moet voor mij toch geen probleem zijn? Dat viel tegen en ik ben er nog steeds niet achter wat er verkeerd ging.
Maar laat ik bij het begin beginnen, want het begon goed. Bij veel Belgische rokjes zie je het gebruik van paspel, dat wilde ik proberen. Ik vond een tutorial voor het zelf maken van paspel, kocht hiervoor een blinde rits voetje en daarna had ik zo een paar meter paspel gemaakt. Echt heel leuk om te doen. Ik denk wel dat het nog mooier wordt als je er iets dikker touw in doet, maar het touw dat we thuis hadden liggen voldeed ook. Met hulp van een andere tutorial had ik het paspelband zo op het rokje gezet. Ook meteen de tailleband er aan.
Maar daarna keek ik naar het rokje en dacht: dat is wel erg smal rond de taille.... Maureen erbij gehaald en geprobeerd het rokje aan te trekken. Net onder haar billen bleef ie hangen. Na wat sjorren was het commentaar: "Mama, je doet me pijn". Dat is niet de bedoeling. Rokje weer uit en nog eens gekeken waar het mis is gegaan. Patroon goed overgetrokken? Check! Tailleband op juiste maat geknipt? Check! Hoe kan dit nou? Ik snap er niets... er zat nog niet eens elastiek in, dan moet het toch met gemak passen? Ik heb het rokje in een hoek gemikt en ben er eens een nachtje over gaan slapen, maar ook een dag later was ik er niet achter wat de oorzaak was. Ondertussen had ik wel een oplossing bedacht om er nog iets van te maken.
Het rokje was ook te lang, dat kon wel kloppen, want Maureen heeft niet hele lange benen. Ik heb er aan de bovenkant een stukje afgeknipt waarbij ik ook de ronding van het patroon heb aangehouden. De breedte opgemeten, nieuwe tailleband geknipt en opnieuw (met paspel ertussen) vastgezet. Elastiek erin, kantje aan de onderkant. Nr 5 van de uitdaging is klaar!
En toch, toch klopt het rokje niet. De tailleband is me veel te gerimpeld als ze 'm aan heeft, het rokje valt bij lange na niet zo mooi als ik op andere foto's zie. Wie weet raad?

7/14: nr 3 en 4 zijn een rok en 'gordijnen'

Eenvoudige zomerse rok (Romo).

Eindelijk klaar: gordijnen voor de voortent van de caravan!
7 stukken in 14 dagen gaat het niet worden, maar 6 in 16 dagen wel. Nr 5 en 6 zijn bijna klaar namelijk. Inmiddels staan nr 3 en 4 op de foto.
Voor mezelf maakte ik een simpele rok van tricot (nr 3 van de uitdaging), hiervoor gebruikte ik het patroon Romo van Farbenmix. Bij de Javro kocht ik in de uitverkoop (3 meter halen, 2 betalen) een fleurig zomers stofje. Het rokje zat zo in elkaar. De onderkant heb ik afgewerkt met een rolzoom, ik vind dat een mooie en makkelijke manier van afwerken. Dit is een ideale rok voor op vakantie of - met een vestje er boven - naar het werk. Dat laatste heb ik vorige week al gedaan en kreeg toen van een collega zelfs de vraag waar ik de rok gekocht had, want zij zocht ook nog zoiets. Dat zijn leuke dingen om te horen!
Nr 4 is geen kledingstuk, maar wel een klusje dat al een tijdje lag te wachten: gordijnen voor de voortent van de caravan. Het zijn gewoon rechte lappen. Toen ik nog geen lockmachine had, ben ik al eens begonnen met alles heel netjes af te werken met een zoom. Die heb ik uitgehaald en heb nu alle 4 de gordijnen voorzien van een rolzoom.

zondag 1 juli 2012

7/14: nr 2 laatste zomerjurkje ;-)

Helemaal blij met de laatste zomerjurk.

Zit heerlijk ;-).

Aan het hangertje (ziet er toch altijd wat suf uit...).
Dit is echt de allerlaatste zomerjurk voor Maureen of we moeten opeens nog 3 hittegolven krijgen... al vraag ik me af of ik dan achter de naaimachine wil.
Ik zag bij verschillende kledingmerken redelijk eenvoudige jurken met grijs en witte stippen, vaak gecombineerd met geel. Tussen al dat roze en rood voor meisjes vind ik dit een leuke zomerse combinatie. Ik had nog grijs met witte stippen liggen. Helaas was dat net te weinig, dus bij besteld, pakketje tijdje zoek geweest, maar gelukkig toch nog gearriveerd. Voor mezelf ga ik een geel shirt met witte stippen maken, de restantjes daarvan gebruikte ik als accent voor Maureens jurkje. Het patroon is van Farbenmix: Uta strandjurkje. Ik moest het in de breedte flink innemen, terwijl ik toch gewoon maat 116 heb gemaakt. De gele accenten rondom de taille en bij de mouwen zitten niet bij het patroon, die heb ik er zelf bij bedacht.

7/14: nr 1 zomers jurkje

Roos 3019 in appeltjesstof. De lengte is precies goed.

Beweging-proof!

Achterkant ;-).

En op een hangertje.

Op het Sancho-forum is elk jaar voor de zomervakantie een uitdaging: maak 7 kledingstukken in 7 dagen of (als je minder tijd hebt) in 14 dagen. Ik kies voor 7/14. Ik had nog een aantal UFO's (unfinished objects) liggen en een hele lange lijst met dingen die ik graag een keer wil maken. De uitdaging is een mooie stok achter de deur om even een flinke slag te slaan. Ik heb er voor gezorgd dat alles geknipt klaar lag, zodat ik de komende twee weken lekker door kan werken.

Nr. 1 is een zomers jurkje voor Maureen. Deze lag al heel lang geknipt klaar, maar het weer gaf steeds geen aanleiding om het af te maken... Het stofje herkennen jullie misschien nog van haar bodywarmer. Ik had genoeg over voor een eenvoudig jurkje. Als patroon gebruikte ik Roos 3019. Aan de onderkant heb ik het jurkje afgewerkt met rood biaisband met een sierrandje. De strikjes bovenaan zijn van een wit-groen geruit lintje. Tja, verder heeft dit jurkje weinig toelichting nodig. Prettig om te maken, snel klaar en ik vind het Maureen leuk staan.