dinsdag 31 december 2013

Laatste resultaten en terugblik/vooruitblik

Zo op de laatste dag van het jaar is het tijd om terug te kijken en vooruit te kijken. Maar voordat ik dat ga doen, eerst wat achterstallig blogwerk, dan is daarna het jaaroverzicht ook compleet te krijgen ;-).

Eerst wil ik jullie mijn nieuwe tweedehands naaimachine voorstellen. Eigenlijk nog niet gepland aan te schaffen, maar ja, soms komt er iets op je pad dat je niet voorbij kan laten gaan....
Een Bernina Activa 135
Inmiddels al wat meters mee gemaakt en nog geen spijt van deze (impulsieve) aankoop. Mijn vorige naaimachine heeft een fijn huis gevonden bij iemand anders.
Groene Jacob-broek van Zonen09
Voor Camiel lag er al een tijdje een groene broek geknipt klaar van het patroon Jacob van Zonen09. Dat leek me een mooi projectje om te maken met m'n nieuwe naaimachine. Al naaiende kwam ik er achter dat ik overal braaf een naadtoeslag had aangeknipt en zag ik in de beschrijving dat dat dus niet nodig is.... Gevolg: broek is op de groei! Eigenlijk vooral in de lengte. Dat is natuurlijk eenvoudig te verhelpen. Toch besloten deze broek klaar te leggen voor volgend jaar, dan is de lengte waarschijnlijk precies goed. De broek is aan de zijkant afgewerkt met een zwart paspel en aan de onderkant met een stoer zwart blokjes stiksel.
De zomerse meisjesvariant van de Jacob
Van de groene stof had ik iets over. Ik probeer restjes indien mogelijk meteen te verwerken en knipte voor Maureen een shortje van het Jacob-patroon. Afgelopen zomer ook niet aan toegekomen om te naaien, maar door het teveel aan naadtoeslag past ze 'm volgend jaar (en het haar daarna) ook. Ook nu gebruikte ik de nieuwe naaimachine en leefde ik me uit met een siersteek, maakte ik een heel mooi strak knoopsgat en stikte verder vooral heel veel groen garen erdoor.... Ook deze short heeft aan de zijkant een paspelbandje.

Daarnaast was er wat echt achterstallig blog onderhoud, nog van afgelopen zomer.... Voor de volledigheid toch even de foto's.....
Vrijgezellenfeestje!
Iedereen moest iets meenemen voor de a.s. bruid waarvan ze moest raden van wie het was. Ik maakte voor m'n zusje hetzelfde shirt als ik voor mezelf maakte. Patroon komt uit een Knipmode, weet niet meer welke....

Net voordat we op vakantie gingen naaide ik voor mezelf 3 zomerhemdjes,
de weersvoorspellingen waren te goed voor mijn kledingkast ;-).
Patroon is van It's a Fits.

Ook voor de zomer: een Romo rok van Farbenmix voor mezelf.
Gevoerd met stretch voering en aan de onderzijde voorzien van een kantje.

Zucht, steun, kreun.....
Een vest uit een Knipmode dat qua model eruit zag als een badjas toen ik het aan had.
Ligt nog te wachten op de nodige aanpassingen, want de stof en de kleur vielen wel in de smaak. Maar ja, gebreide stof uithalen is geen pretje.... en het weer gaf ook nog geen aanleiding om aan het uithalen te beginnen.
Blijft dus liggen tot ergens in 2014 en telt niet mee voor dit jaaroverzicht.....
Dan nu tijd voor de terugblik. Mijn voornemen van een jaar geleden was:
  • Ik ga minimaal 12 kledingstukken voor mezelf maken
  • Voor de kinderen naai ik zoveel mogelijk uit voorraad
  • En koop ik zo min mogelijk kleding voor ze (m.u.v. spijkerbroeken, sokken e.d.)
Wat is daarvan terecht gekomen? Ik heb nog wel kleding voor de kinderen gekocht, maar wel elk jaar minder denk ik. Uit voorraad naaien heb ik beperkt gedaan. Tja, m'n hobby is niet alleen naaien maar ook stofjes verzamelen denk ik.... Er is ook zoveel leuks te verkrijgen :-). Dan de getalletjes:
  • Camiel: 7 stuks
  • Maureen: 22 stuks
  • Saskia: 12 stuks (yes, uitdaging gehaald!)
  • Cadeautjes: 3x en 1 proefjurk, 4 stuks dus
  • Gepimpt: 5x een shirt voor Maureen, 3x een shirt voor Camiel (waarvan 2 geblogd)
  • Bruidsmeisjeskleding: 2 jurken, 2 leggings, 2 vestjes en 1 ringkussentje
Eindresultaat: 52 stuks genaaid en 8 gepimpt. Ietsje minder als vorig jaar, maar ja, er zaten twee prachtige tijdvretertjes bij (de bruidsmeisjesjurkjes) en door drukte op het werk heb ik voor de zomervakantie een paar maanden bijna niets genaaid.

Vooruitkijkend naar 2014 dan zie ik weer een druk werkjaar komen. Ik blijf wel naaien, dat is ook ontspanning. Zowel Maureen als Camiel schieten momenteel de lengte in. Maureens zomerkleding in mt 122 lijkt komende zomer alweer te kort te zijn en Camiel krijgt mogelijk de lang verwachte groeispurt. Ik wil ook voor mezelf blijven naaien. De uitdaging voor 2013 gaat daarom in 2014 in de herhaling!

zondag 29 december 2013

Zo klein, zo schattig

Het is lang geleden dat ik in de baby maten iets naaide. Vandaag was het kraamfeest van ons nichtje en dat was een mooie aanleiding om iets kleins en schattigs te naaien.
Ik pakte een Ottobre die binnen handbereik lag en koos daaruit een shirtje: Lil' Darling uit Ottobre 4/2013. In de stoffenkast vond ik een roze stofje met bloemetjes dat ook prima voor babietjes kan. Eerder maakte ik er al een jurk voor Maureen van en een zomershirt voor mezelf.
Inmiddels is het naaien van shirtjes iets waar ik m'n hand niet meer voor omdraai en dus rolde dit exemplaar in mt 68 in hoog tempo onder de naaimachine vandaan.

zaterdag 14 december 2013

En dan is daar opeens een arm in het gips!

Afgelopen maandag heeft Maureen op school een breuk bij haar elleboog opgelopen. Gevolg: 4 à 5 weken in het gips, van bovenarm t/m hand. Dat leverde meteen een praktisch probleem op met haar kleding. Maandagavond op naailes heb ik de patroontijdschriften door gezocht naar gips-arm-proof patronen. Uiteindelijk ervoor gekozen om een soort poncho-trui (nr 27) te maken uit Knippie nr 5/2012. Dinsdagavond in m'n lapjeskast gedoken en het patroon twee keer geknipt (mt 134, valt minstens 1 maat kleiner), 1x met capuchon en 1x met col. Woensdagavond beide kledingstukken in elkaar gezet. Resultaat: donderdagochtend een blije dochter!

Eronder draagt ze een shirt met lange mouwen waar de rechtermouw is afgeknipt. Ook de rechterschoudernaad is doorgeknipt en gaat weer vast met een veiligheidsspeld. 

Nu op de planning: jurkjes van tricot, of andere rekbare stoffen, met korte mouwen. Dat blijkt ook erg praktisch te zijn.

donderdag 12 december 2013

Rood, blauw en een beetje wit

De naaimachine begint weer lekker op gang te komen. 
 
Voor mezelf naaide ik een blauw vest van een geribbelde tricot. Een makkelijk model uit een van de laatste Knipmodes (november 2013?). Ik vind het een fijn model, voor herhaling vatbaar.
 
Een tijd geleden kocht ik een rood met witte sterren tricot. Ik had er meer plannen mee dan het stofje groot was, dus bleef het liggen. Totdat ik opeens bedacht dat ik geen matchende kleding had voor een fotoshoot. Voor Maureen knipte ik de basisjurk uit Stof voor durf het zelvers en de kraag van de kaptrui-zonder-kap, die naaide ik in elkaar en zo ontstond een nieuw jurkje dat vast vaker gemaakt gaat worden. Van een strook tricot van 45 cm maakte ik nog een snelle haarband voor erbij.
Voor Camiel maakte ik de kaptrui-zonder-kap uit hetzelfde boek en met dezelfde stofjes. Uiteindelijk heeft hij bij de fotoshoot z'n andere sterrentrui van hetzelfde patroon gedragen, toch matchend maar niet hetzelfde!
 
Het was de bedoeling dat deze jurk echt een van de laatste kledingstukken voor Maureen zou zijn. Maar.... afgelopen maandag heeft ze een breuk bij haar rechter elleboog opgelopen. Ze zit van bovenarm t/m hand in het gips. Verwachting is dat ze 4 à 5 weken met gips zal lopen. Haar kledingkast heeft nu opeens 'gips-arm-proof'-kleding nodig... Werk aan de winkel voor mij!

vrijdag 6 december 2013

Bloemen + rood = gegarandeerd succes

In september zocht Maureen dit stofje zelf uit. Eigenlijk wilde ik er een verjaardagsjurk van maken maar door de werkzaamheden voor de bruidsmeisjesjurken kwam dat er niet van. Nu toch mee aan de slag gegaan, 122/128 krijg ik namelijk nog uit 1 meter stof, met een maat groter lukt dat vermoedelijk niet meer.
Het patroon is opnieuw uit SVDHZ. Het staat haar gewoon goed en ik vind 'm leuk om te naaien, dan is de keuze snel gemaakt. Ter afwerking en verfraaiing gebruikte ik een paspel met kant. Dat maakt het jurkje net even af.